Alle vaarten

skip to Main Content

Veelgestelde vragen over ballonvaren

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over ballonvaren. Dit zijn handige vragen en antwoorden om te weten voor u een ballonvaart gaat maken. Heeft u zelf een vraag die hier niet bij staat? Neem gerust contact met ons op via de contactpagina of per telefoonnr. 0315 200025.

 Welke kleding moet ik dragen tijdens een ballonvaart?

Aangezien een ballon dezelfde snelheid heeft als de wind, zult u het niet snel koud hebben. Bovendien zorgen de branders ook nog voor extra warmte in de ballon. Echter omdat we ook weer een keer naar de grond moeten is het toch verstandig om een warme jas mee te nemen. Een en ander hangt natuurlijk ook af van de buiten temperatuur. Stevige schoenen of laarzen zijn aan te bevelen, omdat wij altijd landen in een weiland..

Kunnen  `oude` mensen ballonvaren?

Ouderen kunnen zeker ook meevaren. Als ze nog een beetje beweeglijk en fit zijn kan dat gerust. We zeggen altijd dat iemand nog van een laag keukentrapje af moet kunnen hoppen zodat ze bij de landing een beetje mee kunnen bewegen. Kijk onder het menu bij `ballonvaren op leeftijd` voor meer informatie.

Mogen kinderen meevaren?

Kinderen kunnen meevaren mits ze onder begeleiding van een volwassene zijn. De mand is ongeveer 1.25 m hoog en het is fijner voor het kind om hier overheen te kunnen kijken. Ook moeten ze natuurlijk niet bang zijn voor de brander of het geluid. We kunnen in overleg altijd uitzonderingen maken.

Heb je last van hoogtevrees in een ballon?

Omdat je geen contact met de grond hebt, heb je in een ballon geen last van hoogtevrees. Natuurlijk denkt iedereen met hoogtevrees dat het wel zo is, maar uit ervaring kunnen wij zeggen dat het echt niet zo is.

Wij hebben al honderden mensen met hoogtevrees in de mand gehad die na een paar minuten zeiden: Jeetje . . .heb ik me daar druk over gemaakt ! Het is geweldig ! En na afloop superblij waren dat ze meegevaren hebben.

Kunnen dikke mensen meevaren?

Uiteraard gaan we in de luchtvaart uit van een gemiddeld gewicht per persoon. Daarom moeten we zeker rekening houden met de gewichten van de passagiers. Als iemand significant meer of minder weegt dan het gemiddelde (80 kilo pp is het gewicht waarmee de luchtvaart rekent) moet men dat melden. Met te veel gewicht is het niet veilig om met de ballon de lucht in te gaan.

Future Fun Ballooning heeft speciaal voor `zware` mensen de oplossing. Kijk in het menu op `ballonvaart Great People` voor meer informatie.

Mag ik roken in of bij de luchtballon?

Roken in of nabij de ballon is streng verboden, aangezien er een grote hoeveelheid gas aan boord is. Verder kan de ballonstof absoluut niet tegen as of een brandende sigaret. De ballonstof zal smelten en er ontstaan gaatjes in de ballon waardoor de volgende vaart niet door zou kunnen gaan.

Waar zijn alle touwen voor?

De kroonlijn aan de top van de ballon wordt gebruikt bij het opzetten van de ballon. De crew kan door middel van dit touw de ballon gecontroleerd omhoog laten komen. Ook na een staande landing wordt hetzelfde touw gebruikt om de ballon om te trekken. Daarnaast zit in iedere ballon een rode riplijn (soms ook nog een rood/witte lijn). Met deze lijn wordt de parachute in de ballon bediend. Hierdoor kan de piloot de ballon controleren tijdens of voor de landing.  Alle in de ballon aanwezige touwen mogen om veiligheidsredenen alleen door de piloot worden bedient. In sommige ballons zitten ook nog speciale lijnen om de ballon te kunnen laten draaien in de lucht.

Heb je een brevet nodig om te kunnen ballonvaren?

Ja, een bewijs van bevoegdheid wordt afgegeven door de Rijks Luchtvaart Dienst. Om het pilotenbrevet te behalen moet je een praktijkopleiding volgen (is mogelijk bij Future Fun Ballooning) van tussen de 1 en 3 jaar (afhankelijk van hoeveel tijd je erin kunt stoppen). Ook een zware theorie opleiding hoort erbij. Hier moet je in 7 vakken landelijk examen doen. Daarna moet elke 2 jaar dit brevet worden verlengd, mits de piloot opnieuw een zware lichamelijke keuring heeft ondergaan en genoeg vaarten heeft gemaakt in die tijd. Naarmate de piloot ouder wordt moet er jaarlijks worden gekeurd.

Kunnen luchtballonnen in de bergen varen?

Jazeker, ieder jaar zijn er diverse evenementen in de Alpen. Vaak is het ook mogelijk om je als passagier op te geven voor zo’n reis. Wanneer wij een long distance maken over de bergen, worden er allerlei voorbereidingen getroffen en extra equipment meegenomen. Boven de 3,5 kilometer hebben de meeste mensen zuurstof nodig. Ballonvaren in de Alpen is relatief veilig. Extra voorzichtigheid is wel geboden, aangezien in de bergen toch andere meteorologische condities gelden. Bovendien kun je niet zomaar overal landen.

Mag ik filmen of fotograferen tijdens de ballonvaart?

Het filmen en fotograferen tijdens de vaart is in Nederland door onze Minister beperkt. Luistert u daarom altijd naar de aanwijzingen van de piloot. Het meenemen van foto en film apparatuur is ALTIJD voor eigen risico.
Maar uiteraard is het geweldig om de prachtige ballonvaart vast te leggen op camera.

Hoe hoog wordt er gevaren?

Allereerst gelden er allerlei luchtvaart regels waaraan de piloot zich moet houden. Meestal gaan we echter niet hoger dan 3000 voet (1000 meter) en niet lager dan 500 voet. De minimale vaarhoogte in Nederland bedraagt 500 voet en 1000 voet boven aaneengesloten bebouwing (dorpen en steden).

Back To Top